As january goes so goes the year

Het nieuwe beursjaar is inmiddels alweer 3 weken oud en ondanks dat de afgelopen dagen de klad er wat in komt en de nieuwjaarroes wat naar de achtergrond is geraakt kunnen we spreken van de beste jaarstart in jaren.

De vraag die we kunnen stellen is of een sterke januarimaand vaak ook het begin is van een goed beursjaar. As January goes, so goes the year’, luidt een bekende beurswijsheid. Dit houdt in dat januari een graadmeter vormt voor de rest van het jaar. Een goede januarimaand zou een voorteken zijn van een goed beursjaar en vice versa. 

Om te zien hoe we ervoor staan kunnen we als eerste signaleren dat het sentiment in de markten nog altijd op onweer staat. Geen storm meer zoals vorig jaar tijdens het dieptepunt van de markt, maar van zonneschijn is nog lang geen sprake.

 • S&P 500 noteert nog altijd onder zijn 125-daags gemiddelde
 • put/call optie ratio noteert op historische ‘fear’-niveaus
 • aversie van Junk Bonds duidt ook op weinig vertrouwen

2022 was dan ook een historisch slecht jaar. De daling van -18,1% voor de S&P 500 was het 7e slechtste beursjaar sinds de jaren ’20. De daling van -13% voor de Bloomberg Aggregate Bond Market Index is zelfs veruit het slechtste jaar OOIT. Gecombineerd was dit het 3e slechtste financieel jaar uit de geschiedenis.

Als belegger moet u beseffen dat u dit (gelukkig) niet dikwijls gaat meemaken en moet u ook beseffen dat het belangrijk is om nu VOORUIT te kijken. Verliezen zijn uiteraard nooit leuk, maar horen nu eenmaal bij beleggen. Het goede nieuws is dat iedere keer als er slechte tijden zijn op de beurzen, deze (vaak) gevolgd worden door goede tijden. Goede tijden die veel beleggers missen omdat ze nog te ‘angstig’ zijn om te beleggen door het voorgaande slechte jaar.

‘Het is het donkerste vlak voor de zon op komt’

‘De meeste winsten maakt u als het van slecht naar minder slecht gaat. Wie wacht op goede tijden, loopt vaak achter de koersen aan.’

In de beursgeschiedenis zijn er voor 2022 dan ook maar een klein aantal kalenderjaren geweest waarin zowel aandelen als obligaties daalden. Het daarop volgende jaar presteerde de S&P 500:

 • 1942: +12,4%
 • 1970: +0,1%
 • 1988: +12,4%
 • 1995: +34,1%

Die statistiek spreekt dus al in het voordeel van aandelen voor 2023. Maar er is meer! De S&P 500 kende in 2022 bijvoorbeeld ook in totaal 63 handelsdagen dat de index méér dan 1% verloor. Dat gebeurt ook niet ieder jaar:

 • 1974: 67
 • 2002: 73
 • 2008: 75

De daaropvolgende jaren boekte de S&P 500 een rendement van:

 • 1975: +32%
 • 2003: +26%
 • 2009: +23%

En kijken we over onze schouder naar de maand december, dan zien we dat de daling van -5,7% in de laatste maand van het jaar OOK niet zo gewoon is. Buiten de Grote Depressie was december slechts 2 keer eerder een maand om snel te vergeten.

 • 2002: -6%
 • 2018: -9,2%

Dit was echter in beide gevallen wél positief voor het daaropvolgende beursjaar:

 • 2003: +26%
 • 2019: +29%

Een vreemde maar interessante statistiek die dit allemaal verder ondersteunt is de Presidentiële Cyclus in de Verenigde Staten. 2022 was het tweede jaar van Joe Biden die Donald Trump opvolgde. Traditioneel het slechtste beursjaar.

 • Jaar 2 Presidentiële Cyclus (2022): +2,4% of 3,6 procentpunt minder dan gemiddeld
 • Jaar 3 Presidentiële Cyclus (2023): gemiddeld +20,1% of 3,3 procentpunt béter dan gemiddeld

Als we kijken naar bovenstaande statistieken dan lijkt het dat we voor 2023 een fantastisch beursjaar mogen verwachten met rendementen boven +20%.

Dat gebeurde ook wanneer

 • S&P 500 > 60 handelsdagen met minimaal 1% verlies
 • December > 5% daalde
 • Een nieuwe president zijn 3e ambtsjaar heeft

Beleggers vergeten na zulke horrorjaren als 2022 dan ook snel dat de aandelenmarkt behoorlijk vaak meer stijgt dan +20%. Sinds 1928 – de laatste 94 jaar dus – al 26 keer.

Of meer dan 1 keer op 4.

(3 jaren haalden +19% dus als we die meetellen komen we zelfs aan 29 of bijna 1 op 3)

Op deze grafiek is ook te zien dat er de laatste 94 jaar slechts 4 periodes zijn geweest dat aandelen meer dan 1 jaar op rij daalden. Slechts 1 op 8. Kortom: volgens de statistieken is de kans groot dat 2023 een fantastisch beursjaar gaat worden.

Januari-barometer

Tenslotte wil ik graag nog even terugkomend op het januari effect. Als de AEX de stijgende lijn voortzet en deze maand positief weet af te sluiten, dan is de kans groot dat het hele beursjaar in de plus eindigt. Mocht er echter een omslag in het sentiment komen en de AEX-index januari met verlies afsluiten, dan zou het er voor de rest van het jaar ook niet goed uitzien. Dit heet wel de januari-barometer.

Onderzoek heeft aangetoond dat er een correlatie is tussen een sterke eerste beursmaand en rest van het jaar en op basis hiervan kunnen we concluderen dat een positieve beursmaand in meer dan 80% van de gevallen gepaard ging met een goed beursjaar, maar dat een slechte eerste beursmaand geen betrouwbare indicator lijkt voor een slecht beursjaar.

En dan is er ook nog de ‘eerste 5 dagen van het jaar-barometer’

Naast de januari-indicator is er ook nog de ‘eerste 5 dagen van het jaar’-barometer. Die gaat ervan uit dat de eerste vijf beursdagen van het jaar een goede indicatie geven van de rest van het beursjaar: zitten de beurzen in de eerste vijf handelsdagen van het jaar in de lift, dan is de kans groot dat ook het beursjaar in het groen wordt afgesloten.

Ook deze indicator is niet volledig uit de lucht gegrepen. Bekijken we het koersverloop van de S&P 500 sinds 1950, dan blijkt dat in meer dan 67% van de gevallen de richting in de eerste vijf dagen van het jaar overeenkomt met die van de rest van het jaar. Dichter bij huis klopte deze beurswijsheid vorig jaar als een bus: de AEX-index daalde in de eerste beursweek met 1,2% en ook de rest van het jaar was treurig.

Op basis van de ‘vijfdagenregel’ kunnen we concluderen dat we statistisch aan de vooravond van een goed beursjaar staan en dat Europa het waarschijnlijk beter doet dan de Verenigde Staten.

Kijk verder dan alleen naar de cijfertjes en statistieken

Het is met beleggen verstandig om verder te kijken dan alleen naar de cijfertjes. Wat zijn de onderliggende redenen van een koersstijging of -daling? Bovenstaande statistieken geven echter wel een stukje vertrouwen voor de rest van dit jaar.

Daarnaast is het sowieso tricky om te proberen om de markt te timen. Het beleggingssentiment kan grillig zijn. En er kunnen allerlei onverwachte gebeurtenissen opduiken die het sentiment plotseling laten draaien, zoals een pandemie, oorlog, natuurramp of schandaal bij een groot bedrijf.

Dit alles geeft het belang aan om van tijd tot tijd te bekijken of uw portefeuille wel voldoende in balans is. Als u uw vermogen laat beheren door een vermogensbeheerder mag u er vanuit gaan dat hier aandacht voor is. Bent u echter zelf verantwoordelijk voor de inhoud van uw portefeuille dan is het zaak om hier zelf aandacht aan te besteden. Graag help ik u hierbij middels een second opinion van uw portefeuille of wellicht kan ik u interesseren om uw vermogen onder te brengen bij een vermogensbeheerder? Graag help ik u om ook in 2023 de goede keuzes te maken en ga ik met u in gesprek!