Beren regeren in een jaar met midterm verkiezingen in de VS

Jaren met zogenaamde midterm verkiezingen in de Verenigde Staten zijn traditioneel slechte beursjaren. Zo ook dit jaar. Slechte berichten worden momenteel over ons uitgestort. Hoge energieprijzen, gastekorten, personeelstekorten, leveringsproblemen, een voortslepende oorlog in Oekraïne en een naderende recessie. Regeringsleiders in de Europese Unie waarschuwen hun bevolking voor een zware winter. Allesoverheersend voor de markten blijft echter de historisch hoge inflatie. De centrale banken zijn monetair flink aan het verkrappen om deze te kunnen bestrijden. Hogere rentes en minder liquiditeiten zijn nooit goed voor de beurs.

Er zijn echter ook lichtpuntjes te ontwaren. Deze slechte beursjaren bereiken gemiddeld hun dieptepunt nog voor de verkiezingen plaatsvinden, namelijk zo tegen eind september. In het laatste kwartaal zetten ook deze slechte beursjaren gewoonlijk toch weer een opgaande trend in. Sinds de Tweede Wereldoorlog bedroeg de gemiddelde winst op de beurs in het vierde kwartaal in jaren van midterm verkiezingen 23 procent. Nu regeren de beren nog maar de stieren wachten hun kans af …!