De Russische invasie in Oekraïne is begonnen.
Voor miljoenen mensen een humanitaire ramp.
Mijn taak is om beleggers te begeleiden en dat is waar ik dan ook de focus op leg.
Wat is er te zeggen over beleggen in oorlogstijd? Wat zijn de gevolgen voor beleggingen in de Oekraïne oorlog is uitgebroken? Wellicht zijn dit vragen die u momenteel bezighouden.
Kijkend naar het verleden is een oorlog niet per se slecht nieuws voor beleggers.
In eerste instantie zit de schrik er vaak in en dat zien we ook nu gebeuren, maar de geschiedenis leert ons dat de aandelenmarkten oorlogen snel van zich af kunnen schudden.
Dat was zo tijdens de Vietnamoorlog, de Golfoorlog, de oorlog in Afghanistan & Irak én ook bij de Russische annexatie van De Krim.

Wat te doen als belegger in tijden waar oorlog nu dagelijks de talkshows beheerst? Het grootste gevaar voor beleggers lijkt niet de oorlog zelf te zijn maar de paniek van de mensen die beleggen. Waar het in Oekraïne voor de inwoners nu levensgevaarlijk is, verandert er bij ons nog weinig in ons leven.
Het is dus zeer belangrijk om uzelf nu niet te verliezen in emoties.
Hoewel we waarschijnlijk nog even door een zure appel moeten bijten, is de kans groot dat de beurzen over een aantal maanden hoger noteren dan vandaag.
Het is goed om te bedenken dat beleggen altijd begint met een financieel advies, want beleggen zonder plan is als cappuccino zonder melk. Het klopt niet. Het plan is gemaakt voor de toekomst en houdt rekening met stijgingen en dalingen op de beurzen. Dit is namelijk van alle tijden. Kortom: om een goed resultaat te bereiken is rust belangrijk. Zorg altijd voor een solide buffer voor onvoorziene tegenvallers op de spaarrekening. Het geld dat u belegt heeft u dan niet nodig op de korte termijn.
Om te bepalen of u wél iets moet doen; beantwoord dan de volgende vragen voor uzelf:
- Heeft u nu onverwacht geld nodig?
- Heeft u een grote financiële tegenvaller?
- Heeft u uw beleggingsdoelstelling bereikt?
Is het antwoord drie keer “nee”? Dan bent u oké. U zit dus goed en hoeft niks aan uw situatie te veranderen. Als er voldoende liquide middelen zijn zou u zelfs kunnen overwegen om (het aandelengedeelte van) uw portefeuille uit te breiden en daarmee juist te profiteren van de huidige lagere koersen.
Twijfelt u of uw belegging nog bij u past of wilt u weten wat de gevolgen zijn van dalingen en stijgingen op de beurs? Neem contact met mij op.