As january goes, so goes the year?

Om te beginnen nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Ik wens u een goede gezondheid, maar ook een succesvol (beleggings)jaar toe. Heeft u nog goede voornemens met uw beleggingen? Graag help ik u goede keuzes te maken.

Inflatie, hogere rente in Amerika, afbouw van steunprogramma’s, hoge waardering van techbedrijven en onzekerheden met betrekking tot de corona pandemie zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat 2022 voor beleggers een lastig jaar zou kunnen worden. Het jaar 2021 was voor nagenoeg elke belegger een topjaar, maar het is niet te verwachten dat dit in 2022 ook zo zal zijn.

Het nieuwe jaar is inmiddels al weer anderhalve week op weg en als we naar de huidige markt kijken dan lijkt het erop dat de coronapandemie achter ons ligt. Aandelen uit de ‘reële economie’ presteren momenteel beter dan groeiaandelen en we zien dan ook een enorme outperformance van waarde- versus groeiaandelen.

We zagen eerder al de enorme outperformance van waarde- versus groeiaandelen in de periode september 2020 tot maart 2021. Een bull market in groeiaandelen van meer dan 10 jaar geeft zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen en in het tweede halfjaar van 2021 namen beleggers in groeiaandelen weer de leiding wat in november tot een piek leidde.

Zoals te zien in bovenstaande grafiek zijn het de afgelopen weken echter weer de waarde aandelen die het voortouw nemen. Deze bedrijven kunnen hogere prijzen doorberekenen en het lijkt er op dat de markt dat onderscheid steeds meer maakt en waarde-aandelen de voorkeur krijgen. Groeiaandelen zijn daarentegen gevoelig voor rentestijgingen. Deze hebben een hogere waardering wat betekent dat een groter deel van de contante waarde afkomstig is van de eindwaarde op kasstromen (dat wil zeggen ver in de toekomst) en deze wordt lager als de rente stijgt.

Gezien bovenstaande is het niet verwonderlijk dat de Nederlandse AEX index (welke bestaat uit relatief veel groeiaandelen) de afgelopen weken minder presteert dan andere Europese beurzen.

Een ander feit is dat het aantal aandelen dat de beurzen trekt steeds kleiner wordt. Dat wil zeggen dat de rally steeds minder breed gedragen wordt. Dat blijkt uit het feit dat met name bij de in marktwaarde gemeten minder grote aandelen hier en daar al forse correcties van 40 tot zelfs 60% hebben plaatsgevonden.

Het lijkt verstandig om de trends die de afgelopen weken zijn ingezet niet te negeren. Vaak zien we dat het begin van het jaar een voorproefje geeft van wat we gedurende het jaar kunnen verwachten (de spreuk ‘so goes januari, so goes the year’).

Dit alles geeft het belang aan om van tijd tot tijd te bekijken of uw portefeuille wel voldoende in balans is. Als u uw vermogen laat beheren door een vermogensbeheerder mag u er vanuit gaan dat hier aandacht voor is. Bent u echter zelf verantwoordelijk voor de inhoud van uw portefeuille dan is het zaak om hier zelf aandacht aan te besteden. Graag help ik u hierbij middels een second opinion van uw portefeuille of wellicht kan ik u interesseren om uw vermogen onder te brengen bij een vermogensbeheerder?

Ik ga ook in het nieuwe jaar graag met u in gesprek!