Rente betalen? Vermogensverlies door inflatie? Ga beleggen!

Betalen voor sparen

De rente is de afgelopen jaren steeds verder gedaald en het is zelfs zo dat vanaf bepaalde saldi rente moet worden betaald aan de bank. Je betaalt dus voor een krediet, maar ook voor je spaargeld. Wie had dat ooit gedacht?

Stoppen met sparen?

Moet je dan stoppen met sparen? Nee, zorg er altijd voor dat je een bedrag op een aparte rekening hebt staan voor noodgevallen. Maar beperk dat tot een minimum.

Vreemd eigenlijk. Hoe lager de rente, des te meer, spaarzaam volkje als we zijn, zijn we gaan sparen. Hoezo kuddegedrag? En nog irrationeel ook.

Wie dat spaargeld de afgelopen jaren in een mandje met wereldwijde aandelen had belegd, had het beter gedaan. Ja, ik moet toegeven dat hierin beleggen risico’s met zich meebrengt. Maar door het op een spaarrekening te zetten weet je in ieder geval zeker dat je geen rendement maakt, sterker nog, het kost geld. Door te gaan beleggen heb je in ieder geval nog de kans dat je rendement maakt.

Is een spaarrekening nog zonder risico?

Nee, sinds de bankencrisis weten we dat ook banken failliet kunnen gaan. Er is in ons land een deposito garantiestelsel. Tot een maximumbedrag dekt de overheid dit, maar heb je meer vermogen, dan is dat niet gedekt. Daarnaast is de waarde van het vermogen afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie. Bij een inflatie van 2% en een rentevergoeding van 0%, daalt de koopkracht van het vermogen fors. Als we €100.000 als startvermogen nemen, is de voor koopkracht gecorrigeerde waarde na 5 jaar met ongeveer 10% gedaald. Oftewel: de waarde is nog €90.000.

Afgelopen jaar zien we dat aandelen indices regelmatig weer een nieuw record vestigen. Zolang de koersen stijgen neemt echter de angst voor een correctie toe. Dit is wat we afgelopen maand zien.

Beleggen voor de lange termijn

Toch zou ik u willen aanraden, ik realiseer me dat ik wellicht niet helemaal objectief ben, te gaan beleggen met het vermogen dat u niet nodig heeft. Doe dat voor de langere termijn. Schommelingen zullen er zeker zijn de komende jaren. Ja, een negatief resultaat behoort ook tot de mogelijkheden. Maar kijk niet (te) veel naar deze schommelingen.

Voelt u zich prettig bij een hoog spaarsaldo op de bank? Dan kijk ik graag met u naar uw beleggingsprofiel. Met hoeveel procent van uw totale vermogen zou u wel in aandelen willen beleggen? Door een gedeelte in aandelen te beleggen kunnen we de zekerheid van een negatief rendement wellicht draaien naar een naar verwachting positief rendement.

Uitkerende lijfrente

.. en dan tenslotte nog dit. Het is oktober: de start van het seizoen van de uitkerende lijfrente. Een product waarmee u bij de bank zonder kosten vermogen apart zet voor later is banksparen. Middels dit product heeft u weliswaar een potje beschikbaar voor later maar realiseert u zich dat dat vermogen op termijn vanwege inflatie (veel) minder waard is. Een belangrijke vraag die bij klanten en adviseurs leeft, is “laten uitkeren op vaste rente of doorbeleggen na expiratie?” 

Ook over dit onderwerp kan ik met u in gesprek over de mogelijkheden.

Meer weten over beleggen? Neem vrijblijvend contact met mij op!