Alweer nieuwe records!

De Amsterdamse beurs is de nieuwe maand voortvarend van start gegaan en is woensdag op de eerste dag van september met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent tot exact 790 punten. Ook de beurzen in de rest van Europa sloten hoger.

Ook in augustus steeg de AEX al met in totaal 3,5 procent. De S&P 500 voegde 2,9 procent aan waarde toe en de Nasdaq 4 procent.

Dat de beurzen op recordniveaus staan is eigenlijk een normaal fenomeen. Dat is iets van alle tijden. Misschien gemiddeld genomen over alle jaren wel een keer per maand. De meeste tijd sta je, als je het zo bekijkt, met de beurzen ‘onder water’. En toch weten aandelenkoersen en indices altijd weer door te stijgen naar nieuwe hoogten.

Hoogte is immers een absoluut getal. Het feit dat een beurs hoger staat dan bijvoorbeeld een jaar geleden betekent niet per definitie dat de beurs ook duurder is geworden. In dezelfde periode kunnen de winsten immers harder gestegen zijn dan de koersen. Ondanks het feit dat een beurs hoger staat is deze dan goedkoper geworden. Bovendien, bedenk dat de AEX op 100 punten ooit hoog stond. Toch steeg hij naar 200 punten. Toen stond hij hoger. Toch steeg hij door naar 300 punten, enzovoort. Wat van belang is bij beleggen is niet het verleden, maar de verwachting voor de toekomst. De toekomst- en de winstverwachtingen bepalen of het interessant is om in een beurs te beleggen. Stel, de AEX staat op 800 punten, maar de verwachting luidt dat de winsten fors zullen stijgen, dan blijft een belegging interessant. Staat de beurs op 200 punten, maar is de verwachting dat er het komende jaar alleen verlies wordt gemaakt, dan is een ‘goedkope’ beurs niet interessant. De absolute stand zegt niets. Een beurs is relatief duur of goedkoop, ook afgezet tegen alternatieve beleggingen als vastgoed, spaargeld en obligaties.

De markt timen is bijna niet te doen. Telkens uitstappen bij een nieuw record? Dan had je je portefeuille dit jaar waarschijnlijk al heel vaak kunnen liquideren en was het je zelden gelukt om op een lager punt weer in te stappen. De S&P 500 heeft sinds de rally die begon in 2013 het hoogste aantal slotrecords uit de geschiedenis bereikt. Denk eens aan al dat rendement wat je gemist zou hebben als je bij ieder nieuw record was uitgestapt. De duurste fout die mensen maken is het niet-belegd zitten. Alleen voel je daar de pijn in eerste instantie niet zo van …

Wat ook een nieuw record bereikte was de balans van de ECB. Terwijl de signalen steeds duidelijker worden dat de Fed over niet al te lange tijd zal beginnen met taperen, is de ECB nog lang niet zo ver. Er blijft dus een enorme steun onder de aandelenmarkten aanwezig.

Dat veel mensen de weg naar de aandelenmarkten blijven vinden blijkt ook uit de gezamenlijke waarde van de zogenaamde FANGMAN-aandelen. De gecombineerde marktkapitalisatie van Facebook, Apple, Nvidia, Google, Microsoft, Amazon en Netflix heeft namelijk eveneens een nieuw record bereikt. Waren deze techaandelen in de eerste maanden van dit jaar nog een beetje uit de gratie, nu kan het niet op lijkt het wel.