Wijzigingen op financieel gebied per 1 juli

Per 1 juli zijn allerlei wijzigingen doorgevoerd die je portemonnee raken.

Rentewijzigingen, nieuwe regels, hogere tarieven… De overheid en bedrijven grijpen vaak de start van de tweede jaarhelft aan om veranderingen door te voeren. Zo gaan bij veel energiebedrijven de variabele tarieven vanaf 1 juli omhoog. En misschien heeft je telecom- en internetprovider je al laten weten dat je meer moet gaan betalen voor je abonnement.

Maar er zijn nog meer maatregelen die je financiën raken. Wat kun je zoal verwachten?

Betalen om te pinnen

Betalen om geld op te nemen… Dat hebben we tot nu toe nog nooit hoeven doen. Maar ABN Amro brengt daar donderdag verandering in. Wie binnen een jaar meer dan €12.000 pint, moet voor elke volgende opname een vergoeding betalen van €5 plus 0,5% van het opgenomen bedrag. Pin je €100, dan casht de bank dus €5,50.

Voor dit soort maatregelen geldt vaak: als één schaap over de dam mis volgen er meer. En dat gebeurt in dit geval ook. In september moeten klanten van Rabobank met de goedkoopste betaalpakketten een vergoeding van €0,75 per opname betalen als ze geen gebruik maken van een Geldmaat of automaat van Rabobank.

Bij beide banken maakt het hierbij niet uit of je het geld pint in Nederland of in het buitenland.

Eerder negatieve rente over je spaargeld

Rente betalen over spaargeld is inmiddels geen nieuw fenomeen meer. Maar omdat dit alleen voor hoge saldo’s geldt, hebben de meeste mensen er nog niet mee te maken.

De lat gaat bij veel banken echter omlaag. ABN Amro hanteert vanaf 1 juli een negatieve rente van 0,5% voor spaarders met een saldo vanaf €150.000. Dat is nu nog €500.000. Bij Rabobank, ING, Volksbank en Knab ligt de grens straks op €100.000, tegen €250.000 nu. Dit geldt per rekening en niet per klant.

Door je spaargeld te spreiden over meerdere banken kun je boeterente vermijden. Sowieso is het verstandig om niet meer dan een ton per bank te stallen, vanwege het depositogarantiestelsel (dat erin voorziet dat je bij een eventueel faillissement van de bank maximaal €100.000 terug krijgt).

Ook spaarders met weinig vermogen moeten opletten. De spaarrente nadert vrijwel overal het nulpunt en bij sommige banken gaat de vergoeding op 1 juli omlaag naar 0%. In de praktijk betekent dit dat je ook zonder negatieve rente al toelegt op je spaargeld, als je ook rekening houdt met de inflatie en eventuele vermogensbelasting.

Wie had ooit kunnen vermoeden dat het hebben van spaargeld een last, een zorg zou worden? Onze generatie is grootgebracht onder het motto ‘geld maakt geld’. Maar dat is verleden tijd. Er is een nieuwe tijd aangebroken en er heerst nu een geheel nieuwe dimensie.

Geld kost geld

Als u geld op de bank hebt, dan betaalt u daarvoor 0,5% rente. Als u €10.000 per jaar pint, dan gaat u daarvoor betalen. Het nieuwe bankieren behelst dat u zodra u gebruik maakt van uw bank ervoor gaat betalen. De afgelopen jaren is het gebruik van contant geld ontmoedigd, zodat je je bijna een misdadiger voelde  wanneer je contant wilde betalen, en nu moet er voor het pinnen betaald gaan worden. Bij de bank mag u geen geld meer halen, dus we zitten met zijn allen in de fuik. Geld kost geld. En wanneer u denkt dat we er al zijn, dan vergist u zich. Het belastingsysteem zal weer worden aangepast en dat zal uw spaargeld verder uit gaan hollen. Belasting op arbeid en resultaat wordt deels verplaatst naar belasting op bezit. De Amerikaanse president Biden heeft de aftrap al gegeven, maar ook vanuit Den Haag horen we deze geruchten al een tijdje.

We moeten dit alles niet onderschatten. In de basis is de rekensom dat over een langere periode een deel van uw spaargeld naar de overheid vloeit (kort en simpel gerekend).  We betalen nu al 1,55% rendementsheffing over het spaargeld en er komt wellicht een Covid-19-belasting van 1% bij en over een bepaalde grens kan dat zelfs met 2% oplopen. Als u dus spaargeld heeft betaalt u straks 3,55% en daar mag dan de 0,5% die u de banken moet betalen omdat u uw geld daar bewaard straks nog worden bijgeteld. Als u de inflatie, die nu 2% is en die door de centrale banken structureel wordt beoogd, nog van uw vermogen aftrekt dan verliest u tot zelfs 6% op elke gespaarde euro oftewel €6000 per gespaarde ton.

Ik kan me voorstellen dat gezien dit alles nog meer mensen zullen overwegen om (meer) te gaan beleggen om daarmee richting de toekomst vermogen op te kunnen blijven bouwen. Wilt u hier eens over praten neem dan vrijblijvend contact met mij op.