Goede feestdagen gewenst

Graag wil ik zo richting het einde van dit jaar al mijn klanten bedanken voor het vertrouwen dat ze het afgelopen jaar hebben getoond in Augustinus Beleggingscoaching!

De aandelenkoersen hebben aan het eind van dit enerverende jaar nieuwe hoogterecords gebroken maar terugkijkend was het wel een enorme achtbaanrit. De start van de beurzen in januari en februari was fantastisch, maar toen brak corona uit. Op dat moment dreigt alle grond onder je voeten weg te zakken. De inkomsten staan onder druk en je vraagt je af of je klanten wel bij je blijven. Terugkijkend mag ik dankbaar zeggen dat mijn klanten heel trouw zijn gebleven en dat er zelfs nieuwe zijn bijgekomen! Het feit dat de waarde van de meeste portefeuilles nu ook weer hoger dan ooit is maakt dat we er goed voorstaan op de drempel van het nieuwe jaar!

Hoe pas je je beleggingsstrategie aan op sterk fluctuerende koersen? Is in- en uitstappen een goede manier? Of ‘gewoon’ even cash gaan … Wanneer is het wel gunstig om te beleggen? Wat te doen nu er weer een nieuwe lockdown is? Allemaal vragen die de afgelopen tijd speelden en waar ik graag bij help.

En wat te denken van de negatieve rente? Beleggen is een uitstekend alternatief voor sparen. Zeker nu, met de negatieve spaarrente, want dan weet je zeker dat je geld negatief rendeert. Beleggen is echt niet onbezonnen, want wij brengen je risicoprofiel nauwkeurig in kaart en kijken daarbij niet alleen naar financiële draagkracht. Ook emotionele draagkracht is daarbij van belang. We willen namelijk niet dat je wakker ligt van bijvoorbeeld een coronacrisis en de eventuele beursschommelingen die daar het gevolg van zijn.

Voor het komend jaar rijst de vraag: loopt de rally vooruit op een toekomstige economische opleving, of is het een zeepbel die elk moment uit elkaar kan spatten?

Reëel rendement

Volgens de stieren zijn de hoge koersen gerechtvaardigd, omdat de komst van de coronavaccins naar verwachting tot economisch herstel zal leiden. Verder wijzen ze erop dat aandelen momenteel een stuk aantrekkelijker zijn dan obligaties, die amper iets opbrengen vanwege de historisch lage rente.

Zeepbel

De beren zijn van mening dat de markt overgewaardeerd is. De S&P 500-index is sinds de coronacrash in maart met maar liefst 66% gestegen. Sceptici wijzen de rally van 680% dit jaar in aandelen Tesla en een nieuw hoogterecord van cryptomunt Bitcoin aan als bewijzen van een zeepbel.

Risicopremie

Vorige week gaf Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, een persconferentie na de beleidsvergadering van de centrale bank. Daar liet hij weten dat de Fed door zou blijven gaan met grootscheepse maandelijkse aankopen van Amerikaanse staatsobligaties om de economie te steunen.

Hoewel Powell toegaf dat de koers/winstverhoudingen momenteel ‘historisch hoog’ zijn, is de risicopremie voor aandelen niet ongekend laag, wat er volgens hem op wijst dat aandelen niet te duur zijn.