Een halfjaar vol extremen

In één jaarhelft zat de scherpste beurscrash en de scherpste beursrally van de eeuw. Geholpen door de extreme stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken staan we per saldo weer op het niveau van een half jaar geleden, al zijn de verschillen in
rendement groot. In de tweede helft komt het moment van de waarheid: is het ergste achter de rug of moet de echte pijn nog komen?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 0
V-vormig herstel?

Afgelopen kwartaal verliep voor de beurzen zeer positief en de beurzen hebben een van de beste kwartalen ooit achter de rug. Maar is er sprake van een zeepbel?

De S&P 500 is in het tweede kwartaal met meer dan 20% gestegen, de grootste kwartaalwinst sinds de eerste drie maanden van 1975. Volgens Bespoke Investment Group is het voor het eerst sinds 1932 dat de markt een daling van 20% in het ene kwartaal goedmaakt met een winst van 20% in het daaropvolgende kwartaal.

De Nasdaq-index, met veel techaandelen, is tijdens dezelfde periode met maar liefst 31,6% gestegen. Dat zou het beste kwartaal zijn sinds de laatste drie maanden van 1999. Apple, Microsoft, Amazon en Facebook bereikten allemaal nieuwe hoogterecords op dinsdag, terwijl Googles Alphabet ook flink steeg.

De technologiesector maakt nu 27% uit van de S&P 500, het hoogste percentage sinds de internetzeepbel eind jaren negentig. Financiële aandelen daarentegen beslaan nog maar 10% van de index, het laagste percentage sinds februari 2009.

Als het gewicht van de financiële sector wordt afgetrokken van de techsector blijft er 17% over. Dat is volgens Sundial Capital Research het hoogste percentage sinds de internetbubbel.

Party like it’s 1999

Zelfs de grootste optimisten op Wall Street beginnen zich zorgen te maken
en ze zeggen dat de markt aan het feesten is like it’s 1999. Hoewel het risico van stijgende aantallen covid-19-gevallen aanwezig is, kan de aandelenmarkt nog verder stijgen als er bijvoorbeeld een vaccin voor het coronavirus wordt ontwikkeld of een behandeling voor de ziekte wordt ontdekt.

Als dat gebeurt, kan de economie nog meer aantrekken, en zouden de monetaire en fiscale steunmaatregelen de beurzen verder stimuleren.

Dotcombubbel

De huidige rally in de aandelenmarkten kan niet tippen aan die van het eind van de jaren negentig. De S&P 500 bereikte op 31 augustus 1998, op het hoogtepunt van de Ruslandcrisis, de bodem. De index steeg daarna met 60%.

Dat was pas een zeepbel.