AEX ONDERUIT DOOR CORONAVIRUS

De Amsterdamse beurs is afgelopen week keihard onderuit gegaan. Op een slotstand van 432,85 punten op vrijdag, leverde de AEX op weekbasis 18,5 procent in. Daarmee was het de op één na slechtste week ooit voor de hoofdindex, die de week nog startte op 531 punten.

De handelsweek begon in mineur vanwege een dreigende prijzenoorlog op de oliemarkt. Nadat oliekartel OPEC en partner Rusland er vorige week niet in slaagden nieuwe productie-afspraken te maken om de impact van het coronavirus tegen te gaan, maakte het meest prominente lid van het kartel Saoedi-Arabië bekend dat men de productie vanaf april stevig opvoert. Ook de prijzen worden volgende maand verlaagd om marktaandeel te beschermen.

De olieprijs kelderde door dit nieuws met 25 procent, de sterkste eendaagse daling sinds 1991. In de dagen die volgden leek de olieprijs wat te herstellen, maar richting het eind van de week werd olie meegetrokken in de algehele malaise rond het coronavirus, om op weekbasis uiteindelijk ruim 21 procent te verliezen.

De verdere verspreiding van COVID-19 en de maatregelen die landen nemen om het virus in te dammen, zorgden deze week voor de meeste paniek onder beleggers. Het aantal besmettingen wereldwijd staat inmiddels op bijna 135.000 en daar waar de uitbraak in China inmiddels onder controle lijkt, is dat in Europa, de VS en Midden-Oosten verre van het geval.

Met meer dan 15.000 geïnfecteerden is Italië het land met de meeste besmettingen in Europa en Rome nam deze week verregaande maatregelen om het virus onder controle te krijgen. Inmiddels ligt het openbare leven in Italië vrijwel stil.

De Verenigde Staten kondigden een inreisverbod af voor inwoners van veel Europese landen, wat vooral de luchtvaartsector hard gaat raken.

Bank of England verlaagt rente, ECB niet

Nadat de Federal Reserve vorige week de rente onverwacht verlaagde om de Amerikaanse economie op koers te houden ondanks de corona-uitbraak, keken beleggers deze week vooral naar de Europese Centrale Bank om dat spoor te volgen.

Vooraf mikten economen op een kleine verlaging van de depositorente, maar die kwam er niet. Wel kondigde de ECB “een best pakket aan maatregelen” af, vond econoom Elwin de Groot van Rabobank.

En die maatregelen, zo legde De Groot uit, zijn duidelijk sterk gericht op het loodsen van bedrijven door een crisisperiode. “Er is geen financiële crisis, maar een crisis in de reële economie, en daarvoor is liquiditeit nodig.” En volgens De Groot is er met deze maatregelen ook voldoende liquiditeit.

Dat de markten niet onder de indruk waren, had wellicht te maken met één specifieke opmerking van voorzitter Christine Lagarde, tijdens de toelichting op het rentebesluit, volgens analisten van Nomura.

Lagarde zei namelijk dat de ECB er niet is om de renteverschillen, de zogeheten spreads, tussen de verschillende eurolanden te overbruggen.

Die uitspraak was verrassend, aldus de Japanse bank. In het licht van het mandaat van de ECB is de opmerking wellicht correct “maar het is niet iets wat je zegt als de markten onderuit gaan”, aldus de marktvorsers.

Volgens Rabobank heeft Lagarde daarmee de ‘whatever it takes’ houding die de ECB onder haar voorganger Mario Draghi had aangenomen, “praktisch ontkracht”.

Daar waar de ECB verraste door de rente niet te verlagen, deed de Bank of England dat wel, en direct met 50 basispunten.

Conclusie

Vrijdag weten met name de beurzen in Amerika deels te herstellen en wellicht dat komende week de beurzen in Europa ook weer wat herstel zullen laten zien. De onzekerheid zal echter nog wel een tijdje aanhouden.

Al met al kunnen we stellen dat je aandelen nu met gemiddeld zo’n 30% korting koopt ten opzichte van de koersen eerder dit jaar en voor het opbouwen van een vermogen is dat mooi meegenomen! Zeker als je gericht bent op de lange termijn en geleidelijk een portefeuille wilt opbouwen is het een mooi moment om daar nu de eerste stappen in te zetten …

Meer weten of advies over uw persoonlijke situatie? Neem contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.