Is het alweer tijd om in aandelen te stappen?

De geschiedenis wijst uit dat plotselinge marktschokken vaak worden gevolgd door fors herstel. Zal dit ook gebeuren na het recente bloedbad op de beurzen, vanwege de coronacrisis?

Afgelopen week lieten de beurzen de grootste daling op weekbasis zien sinds de crisis van 2008. Lange tijd negeerde de beurs het coronavirus maar ineens sloeg de paniek toe en gingen de beurzen keihard onderuit. De aandelenbeurs in Amsterdam speelde in een week tijd bijna 13 procent kwijt en had daarmee de slechtste week sinds oktober 2008. Zorgen over de verspreiding van het nieuwe coronavirus hielden de overhand, wat ook op beurzen elders in Europa voor zware verliezen zorgde. De laatste keer dat de graadmeter van de 25 belangrijkste beursfondsen in Amsterdam zo’n slechte week achter de rug had, was 10 oktober 2008. Destijds zorgde de financiële crisis ervoor dat de AEX in één week tijd bijna 25 procent daalde.

Hoewel het coronavirus een steeds grotere bedreiging vormt voor de volksgezondheid, tonen historische data volgens CNBC aan dat snelle marktcorrecties veelal worden gevolgd door een periode van scherpe winst in de weken erna.

Met uitzondering van oktober 2008, toen de markten met bijna 15% in elkaar klapten, heeft elke beursdaling van 10% of meer die zich over meer dan vijf handelssessies voordeed, geleid tot positieve rendementen in de twee weken na de daling, zo blijkt uit cijfers van Kensho. De onderstaande grafiek laat dit zien:

De koerswinsten worden steeds groter, naarmate de tijd verstrijkt. Zo was de S&P 500 twee weken na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 alweer met bijna 11% opgeklommen. Twee weken later was het herstel uitgebouwd naar 12,3% en drie maanden na de koersval naar 19%.

Kopen op de dip

De beste tijd om in de markt te stappen tijdens een uitverkoop is als de paniek het grootst is, aldus Ward McCarthy, hoofdeconoom bij Jefferies.

“Hoewel er veel marktvorsers zijn die je zullen vertellen waarom het kopen op de dip misschien niet werkt, en waarom de situatie elke keer anders is, is het moeilijk om tegen de menselijke natuur en geschiedenis in te gaan,” aldus McCarthy.

Uit onderzoek van Jefferies is eveneens gebleken dat snelle uitverkopen vaak leiden tot snelle herstelperiodes.

Paniek

Vorige week was sprake van zo’n forse marktcorrectie. De Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq daalden allemaal met meer dan 10%. Volgens McCarthy raakten beleggers in paniek vanwege de wereldwijde verspreiding van het besmettelijke coronavirus en het risico dat dit de wereldeconomie flink kan verstoren. Inmiddels hebben wereldwijd al zo’n 100.000 mensen de ziekte  opgelopen en zijn meer dan 3.o00 patiënten aan de gevolgen daarvan overleden.

Ook scepsis over snel herstel

Toch gelooft niet iedereen op Wall Street in een snel herstel. Marktexperts van de Amerikaanse zakenbanken JPMorgan, Citi en Goldman Sachs waarschuwden er afgelopen weekend voor dat de beurzen nog verder zullen moeten dalen voordat er reden is voor een opleving.

“Nu de wereldwijde groei nog steeds zwak is, de schok van de uitbraak van het Coronavirus aanhoudt en er minder ruimte is voor monetaire en fiscale versoepeling, blijft het risico van een langdurige neergang bestaan,” aldus Christian Mueller-Glissmann, een aandelenanalist bij Goldman Sachs.

Conclusie

In ieder geval kunnen we stellen dat je aandelen nu met ruim 10% korting koopt ten opzichte van de koersen eerder dit jaar en voor het opbouwen van een vermogen is dat mooi meegenomen! Zeker als je gericht bent op de lange termijn en geleidelijk een portefeuille wilt opbouwen is het een mooi moment om daar nu de eerste stappen in te zetten …

Meer weten of advies over uw persoonlijke situatie? Neem contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.