AEX BELEEFT SLECHTSTE WEEK SINDS NAJAAR 2008

Waar het jaar nog startte met beurzen op hoge niveaus is daar de afgelopen weken plotseling een kentering in gekomen. Lange tijd negeerde de beurs het coronavirus maar ineens sloeg de paniek toe en zijn de beurzen hier afgelopen week keihard op onderuit gegaan. De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag opnieuw met een fors verlies gesloten en daarmee speelde de AEX-index sinds maandag bijna 13 procent kwijt. De graadmeter heeft zo zijn slechtste week sinds oktober 2008 achter de rug. Zorgen over de verspreiding van het nieuwe coronavirus hielden de overhand, wat ook op beurzen elders in Europa voor zware verliezen zorgde.

De laatste keer dat de graadmeter van de 25 belangrijkste beursfondsen in Amsterdam zo’n slechte week achter de rug had, was 10 oktober 2008. Destijds zorgde de financiële crisis ervoor dat de AEX in één week tijd bijna 25 procent daalde.

Luchtvaartsector

Het coronavirus duikt wereldwijd op steeds meer plekken op, met recent twee besmettingen in Nederland. Grootschalige sluitingen van bedrijven, massa-quarantaines en opdrogend toerisme kunnen de mondiale economie aanzienlijke schade aanrichten. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet nog geen reden om maatregelen te nemen naar aanleiding van de virusuitbraak, maar houdt de situatie wel “nauwlettend” in de gaten. Vooral de luchtvaartsector werd hard geraakt door de virusuitbraak. Na het eerdere winstalarm van Air France-KLM kwamen nu ook easyJet, British Airways-moeder IAG  en Finnair met waarschuwingen voor een negatieve impact op de resultaten.

Flow Traders

Ook andere sectoren werden niet gespaard. Zo verloren alle 25 AEX-bedrijven terrein.  In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders juist van de toegenomen volatiliteit op de markten en is het enige aandeel dat deze week in het groen eindigde. Dat is niet zo vreemd, want het handelshuis profiteert van de fors opgelopen volatiliteit. Hierdoor stijgt de spread tussen de bied- en laatkoers bij derivaten zoals turbo’s en opties. Aangezien Flow Traders altijd aan de goede kant van de spread zit, betekent dit extra geld in het laatje. Het bedrijf is op deze manier een mooie hedge in een aandelenportefeuille.