Het jaar gestart met beurzen op hoge niveaus

De eerste weken van het jaar zitten erop en gisteren (de derde vrijdag van de maand) hadden we alweer de eerste optie expiratie van dit jaar. Het is alweer business as usual. De beurs schrok op van de vijandigheden in het Midden-Oosten, maar heeft zich inmiddels goed herpakt en sloot gisteren op het hoogste niveau in jaren. In Amerika werd zelfs een all-time-high bereikt.

De beurs blijft in het teken staan van de lage rente, wat ervoor zorgt dat er een continue stroom geld van spaarrekeningen richting aandelenbeurs blijft gaan. Er is voor mensen die vermogen willen opbouwen dan wel behouden, weinig alternatief.

Obligaties leveren niets op en uiteraard zijn er alternatieve investeringen zoals vastgoed en grond, maar dat is  niet meteen liquide te maken. Investeert u niet, dan kost geld hebben straks geld.

Op naar de cijfers

In ieder geval: de beurs blijft het patroon van vorig jaar voortzetten: degelijke dividendaandelen blijven duur, terwijl de cyclische aandelen, hoewel ze iets bijtrekken, nog steeds in de twijfelhoek zitten.

Voortschrijdend inzicht moet daar verbetering in brengen en daartoe is het wachten op de jaarcijfers, die vanaf komende volgende week zullen binnendruppelen.