As januari goes, so goes the year?

De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500 index, steeg de afgelopen maand met 7,5 procent. Daarmee heeft de index de beste januarimaand sinds 1987 achter de rug. Toen boekte de S&P nog een maandwinst van 13,2 procent. De Dow Jones ging de afgelopen maand met 6,9 procent omhoog. Dit is de beste januarimaand sinds 1989, toen de index met 8 procent steeg. De Nasdaq heeft de beste januarimaand sinds 2001 achter de rug.

In december bivakkeerde de S&P 500 index nog op de rand van een ‘bear market’, ofwel een daling van 20 procent sinds een recente top.

Ook onze Nederlandse AEX kende een uitstekende maand met een stijging van 6,7%.

Is dit nu een voorbode voor de rest van het jaar? Was dat maar waar!

Op korte termijn heeft het sentiment een positieve wending gemaakt maar zolang de beurzen van alle ontwikkelde markten nog onder hun 200-daags gemiddelde noteren blijft het oppassen. De wereldwijde groei zwakt af en bedrijven komen met wisselende cijfers en verwachtingen. Daarnaast is het handelsconflict tussen de VS en China nog altijd niet opgelost en speelt nog de onzekerheid rondom Brexit.

Kortom: volop onzekerheden! Dit hoeft echter geen reden te zijn om niet meer in aandelen te beleggen. ‘A bull market has to climb a wall of worry’ wordt weleens gezegd en er zijn altijd wel reden om je te laten weerhouden om te (starten met) beleggen. Ik verwijs hierbij naar het artikel ’50 jaar vol excuses om niet te beleggen’, zie https://www.mijnbeleggingscoach.nl/nieuwsbericht.php?id=69.

Profiteren van dividend en mogelijke koerswinst van aandelen terwijl u uw risico wilt beperken of afdekken? Hiervoor zijn interessante mogelijkheden. Wilt u hierover eens van gedachten wisselen? Neem contact met mij op!