Handelsverzoening zorgt voor beursrally

De Europese aandelenbeurzen gaan deze maandag vooruit. De wapenstilstand in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China wakkert de kooplust op de wereldwijde financiële markten aan. De economische grootmachten China en de VS spraken tijdens de G20-top afgelopen weekeinde in Buenos Aires af om negentig dagen geen nieuwe importtarieven in te voeren, met als doel om binnen die periode een handelsdeal te bereiken. China stemde tevens in om een grote hoeveelheid Amerikaanse producten af te nemen.

Vandaag is de eerste handelsdag van de laatste beursmaand van dit jaar. Het lijkt erop dat zowel het nieuws van de Fed vorige week als het bereikte akkoord van afgelopen weekend  een voedingsbodem kunnen vormen voor een flinke eindejaarsrally. Op basis van het verleden is de kans 75-80% dat de koersen richting het einde van het jaar stijgen. Hebben we de koersdalingen daarmee voorlopig achter ons gelaten? Voor korte termijn beleggers zijn er zeker kansen en ook lange termijn beleggers kunnen goede zaken doen door aandelen nu op aantrekkelijke niveaus (bij) te kopen. Of dit op middellange termijn ook zo is hangt echter vooral af van de vraag of de economie verder gaat verzwakken of (nog) niet …