BEURSKOERSEN HOUDEN PRIMA STAND ONDANKS HANDELSCONFLICT

De AEX is vrijdag 0,6 procent hoger gesloten op 560,12 punten. Op weekbasis betekende dit een winst van 1,1 procent ten opzichte van de slotstand van 553,62 punten vorige week.

Opnieuw werd het beurssentiment gedomineerd door het mondiale handelsconflict. De spanningen liepen verder op nadat Amerika dreigde met nieuwe importheffingen, ditmaal op Chinese goederen met een waarde van 200 miljard dollar.

Oog voor twitterende Trump

Veel aandacht was er deze week ook voor de NAVO-top in Brussel. Die stond vooral in het teken van de Amerikaanse president Donald Trump die eiste dat de NAVO-lidstaten hun belofte inlossen dat 2 procent van het bruto binnenlands product wordt gespendeerd aan defensie. Volgens de president moet die bijdrage zelfs naar 4 procent gaan en stelde dat er tijdens de top ook concrete afspraken zijn gemaakt over nieuwe doelstellingen. Onder meer de Franse president Emmanuel Macron weersprak dit en zei dat er geen nieuwe afspraken buiten de bestaande 2 procent zijn.

Vrijdag ging Trump op bezoek bij de Britse premier Theresa May en Queen Elizabeth. Daar waar hij in een interview met The Sun kritisch was over de manier waarop May Brexit aanpakt, was de Amerikaanse president in een gezamenlijk persmoment met de Britse premier een stuk positiever over haar handelen. Hij gaf aan een eventuele handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk niet uit te sluiten. Maandag staat een ontmoeting gepland met de Russische president Vladimir Poetin.

Pond onder druk door Brexit perikelen

De markt volgde deze week sowieso met argusogen de politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. Maandag nam Boris Johnson, de minister van buitenlandse zaken ontslag vanwege een meningsverschil met May over een ‘zachte’ dan wel ‘harde’ Brexit. Eerder stapte Brexit-minister David Davis al onverwachts op. Ten opzichte van de dollar verloor de Britse munt deze week bijna een procent.

Inflatieontwikkeling VS bevestigt rentepad Fed

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Amerikaanse consumentenprijzen. Die bleken in juni verder gestegen. Op basis daarvan verwachten analisten dat de Fed de rente dit jaar inderdaad nog twee keer verhoogt, vermoedelijk één keer in het derde kwartaal en eenmaal in het vierde kwartaal. Ondertussen uitte de Europese Centrale Bank haar bezorgdheid over het groeiende mondiale handelsconflict. In de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de ECB waarschuwde de centrale bank ook voor nieuwe risico’s voor de financiële markten. Tevens bevestigden de notulen dat de ECB geen renteverhoging verwacht voor de zomer van 2019.

Olie werd deze week goedkoper. Het Internationaal Energieagentschap stelde in zijn maandrapport over de oliemarkt dat de vraag naar olie in de tweede helft van het jaar minder snel zal toenemen. De OPEC verklaarde dat men momenteel voldoende produceert om te voldoen aan de mondiale vraag, ondanks een lagere productie in Venezuela en de mogelijke impact van nieuwe sancties op Iran.

Eerste kwartaalcijfers in Amerika vallen tegen

Deze week markeerde ook de start van het nieuwe cijferseizoen. Vrijdag openden zwaargewichten JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo de boeken. En die resultaten vielen de markt toch tegen. Citi boekte in het tweede kwartaal meer winst maar de omzet lag onder de verwachting. Voor JPMorgan kwam er een recordwinst in de boeken en dat was beter dan verwacht, maar beleggers zagen tekenen van zwakte bij de consumententak. Wells Fargo zag de winst juist afnemen en de cijfers waren bovendien onder de analistenverwachting.

In Nederland gaat het cijferseizoen volgende week echt van start. Dinsdag opent TomTom de boeken en woensdag is het de beurt aan AkzoNobel en ASML en vervolgens op donderdag Unilever. Ook qua buitenlandse fondsen is het druk, met onder andere Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Netflix, Johnson & Johnson, IBM en General Electric die resultaten vrijgeven. Op macro-economisch gebied is er aandacht voor Chinese groeicijfers, Europese inflatiecijfers en het Beige Book van de Federal Reserve.