Koersdaling Unilever vanwege enkele negatieve berichten

Unilever raakt zijn notering in de FTSE 100-beursgraadmeter in Londen waarschijnlijk kwijt. Het Nederlands-Britse voedingsmiddelen- en wasmiddelenconcern noemde het in een document voor beleggers ,,zeer onwaarschijnlijk” dat de FTSE-notering kan worden behouden.

De FTSE 100 is de Britse tegenhanger van de AEX-index in Amsterdam. Sommige beleggers investeren via een fonds automatisch in alle bedrijven in zo’n index. Als Unilever daadwerkelijk uit de FTSE verdwijnt zal het dus betekenen dan die beleggers hun aandelen in het bedrijf verkopen.

In maart koos Unilever definitief voor Rotterdam als hoofdzetel, waarmee het afscheid nam van de duale notering met een tweede hoofdkantoor in Londen. Daarbij gaf het aan zijn beursnoteringen in Londen en New York, naast die in Amsterdam te willen behouden. Door de duale structuur te schrappen lag al voor de hand dat opname in een index in Londen niet meer mogelijk zou zijn.

Unilever koos voor Rotterdam onder meer omdat in de aandelen in Nederland meer wordt gehandeld dan die in Londen. Overigens behoudt Unilever wel een sterke band met Groot-Brittannië. Er blijven duizenden mensen werken in het voormalige hoofdkantoor in Londen.

OMZETWAARSCHUWING
Het bedrijf waarschuwde donderdag ook dat de omzetgroei in de eerste helft van het jaar onder de uitgesproken jaarverwachting van 3 procent tot 5 procent uit zal komen. Het effect van stakingen in Brazilië heeft namelijk een negatief effect op de opbrengsten van 150 miljoen euro in het tweede kwartaal. Dat komt onder meer door de negatieve effecten van stakingen in Brazilië. Die lijken wel erg groot aldus kenners. Brazilië is verantwoordelijk voor circa 4 procent van de jaaromzet van Unilever en dan komt 150 miljoen euro neer op circa een kwart van de tweedekwartaalomzet. Je vraagt je af of er niet meer aan de hand is, aangezien een transportstaking van 11 dagen ,,business as usual” zou moeten zijn voor een conglomeraat als Unilever.

Tegen het einde van de ochtend noteert het aandeel zo’n 3,5 procent lager dan de slotkoers van gisteren …