Sell in may?

Afgelopen maand zagen we dat de aanvankelijke onrust omtrent de Amerikaans-Chinese handelsoorlog vrij snel werd verdreven en de focus werd verlegd naar de kwartaalcijfers die beleggers weer wat wisten op te vrolijken. Ondanks dat er veel dividend werd uitgekeerd (in theorie gaat dit dividend bij de onthechting van het dividendrecht ten laste van de koers) zijn de koersen afgelopen maand per saldo toch gestegen. Wie aandeelhouder is voor de lange termijn mag in het dividend een mooie bron van inkomsten zien, met een rendement dat een veelvoud bedraagt van langjarige staatsobligaties.

Ondanks de dip in het eerste kwartaal zitten de beurzen sinds de verkiezing van Donald Trump in een opgaande trend en hoewel aandelen al langer duur lijken te worden en analisten en economen waarschuwen voor deze hoge waarderingen is het de vraag wanneer de opgaande trend echt gekeerd zal worden. De combinatie van een aantrekkende economie, goede bedrijfsresultaten en een rente die nog vrij laag is, doet het geld onverminderd richting aandelenmarkten stromen. Een ‘goldilocks’-scenario.

‘SELL IN MAY’
Een van de oudste beurswijsheden – uit 1930 – is ‘Sell in May and go away…’, vaak aangevuld met ‘but remember to come back in September’. Nu de meimaand is aangebroken wordt deze klassieke tegeltjeswijsheid weer actueel. Maar hoe slim is het om binnenkort een beleggingspauze in te lassen?
Over de afgelopen veertig jaar werd er in de maand april gemiddeld genomen het beste rendement gerealiseerd maar brak er in mei vaak een slechtere periode voor mondiale beurzen aan. Statistisch gezien zijn mei en juni voor beleggers niet de beste maanden van het jaar. Gemiddeld genomen is de performance van de Dow Jones-index (de oudste Amerikaanse index) over de lange termijn onveranderd in mei en licht lager in juni. Maar we moeten er wel op wijzen dat dit gemiddelden zijn. Individuele afwijkingen zijn dus mogelijk. Of, zoals een ander gezegde luidt: uitzonderingen bepalen de regel.
Bent u een BUY en HOLD-belegger, dan ontvangt u het dividend en deert het u niet zoveel dat een aandeel daalt. De langere termijn vooruitzichten blijven immers goed. Actievere beleggers handelen echter anders. Deels winst nemen op aandelen waarvan de waardering te fors is opgelopen kan dan geen kwaad. Het is echter zeker niet raadzaam om alles gelijk te verkopen. In bijna twee derde van de jaren sinds de jaren dertig zijn de aandelenbeurzen tussen juni en september juist gestegen, in plaats van gedaald. Dus wie al die jaren steeds een pauze heeft ingelast tot na de zomervakantie, is veel rendement misgelopen.

HOOGTEVREES?
Regelmatig wordt de vraag gesteld of het nog wel verstandig is om in aandelen te beleggen. Een mooie oplossing voor dit dilemma is de Beschermd Beleggen strategie van Mijn Beleggingscoach.nl waarbij ervoor wordt gezorgd om portefeuilles ten allen tijde te beschermen tegen een mogelijke koersdaling, terwijl we er tegelijk naar streven om zoveel mogelijk te profiteren bij een stijging van de beurzen. Bij uw aandelen bouwt u een positie met opties op die ervoor zorgt dat u zich verzekert tegen brand- en stormschade op de beurzen. Dat is gewoon een erg verstandige manier om met uw beleggingen om te gaan en ik kan u er als coach van MijnBeleggingscoach.nl bij helpen. Evenals ik u kan begeleiden met Aandelen- en Fund Selectie en voor vermogensbeheer of zelfs crowdfunding. Kortom: voor al uw beleggingsvragen kunt u bij mij terecht!