April doet wat ie wil

Het begin van de maand maart was ijzig koud en ook op de beurs was het erg kil. Hoewel er daarna ook mooie lentedagen volgden kwam ook van tijd tot tijd de kou terug en waren er momenten dat de beursindices de bodems van februari testten. Al met al wisten de meeste beurzen boven het dieptepunt van dit jaar te blijven maar overtuigend is het allerminst …

CORRECTIE
De aandelenmarkten in Europa zijn afgelopen donderdag hoger gesloten maar ondanks dit hebben de Europese beurzen zowel op maand- als op kwartaalbasis terrein verloren. Daarmee was het afgelopen kwartaal het slechtste sinds het eerste kwartaal van 2016. De aanhoudende dreiging van een mondiale handelsoorlog en de kans dat de Federal Reserve de rente dit jaar in een versneld tempo zal verhogen, liggen volgens marktkenners ten grondslag aan de druk op de aandelenmarkten.
Het positieve beleggingsklimaat van 2017 heeft daarmee geen vervolg gekregen in het eerste kwartaal van 2018.
Er is de afgelopen tijd duidelijk sprake van “risk off”. Allereerst is de steun van goede bedrijfscijfers weggevallen, nu het cijferseizoen voorbij is. Daarnaast waren de voorlopige groeicijfers de afgelopen dagen in zowel Europa als Amerika toch wat zwakker dan verwacht. Tot slot is er de handelsoorlog, die Trump donderdag weer aanjoeg met nieuwe maatregelen tegen China, hetgeen afgelopen weekend leidde tot tegenmaatregelen door China.

BEURSGANGEN
Ondanks het wat mindere sentiment hebben er de afgelopen maand wel een aantal beursgangen plaats gevonden. Het verslechterende sentiment heeft er wel toe geleid dat deze geen doorslaand succes waren. Het blijkt weer eens dat het goed is om te bedenken dat er aan de andere kant een partij is die om een bepaalde reden de stukken uitgeeft (wil cashen) en het de vraag is of het op lange termijn verstandig is om in dit soort bedrijven te beleggen. Los daarvan kan het speculatief wel kansrijk zijn om in te schrijven voor dergelijke emissies al was het maar met de gedachte om de toegewezen aandelen in de eerste dagen na introductie weer te verkopen.

LAGE RENTE
Hoewel de rente op de kapitaalmarkt de afgelopen tijd de neiging heeft om wat op te lopen vergoeden de grootbanken in ons land nu nog maar een paar tienden van een procent rente. De rendementsheffing en inflatie doen deze extreem lage rente meer dan te niet met als gevolg dat uw vermogen langzaam maar zeker verdampt. Een reden te meer om op zoek te gaan naar beleggingsmogelijkheden.

WAT TE VERWACHTEN KOMENDE MAAND
‘April doet wat ie wil’ is het spreekwoord. Nou, dat zullen we merken! De aandelenbeurzen in New York zijn maandag fors lager gesloten. Het sentiment werd gedrukt door de aankondiging van Chinese invoerheffingen. Verder stond de techsector weer flink onder druk. Ook de Aziatische beurzen sloten lager en de verwachting is dat de Europese beurzen, na een lang Paasweekend, ook lager zullen openen.
Het dagelijkse sentiment wordt weer bepaald door nieuwtjes en geruchten over de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. De regering in Beijing voert nu ook de eerste extra tarieven door voor Amerikaanse producten. Verder volgen deze week de inkoopmanagersindices en vrijdag het Payroll Report met tevens een speech van Fed-voorzitter Jerome Powell.
Met het Q1-seizoen in aantocht is het nog even duimen dat er geen winstwaarschuwingen komen. Mochten deze uitblijven dan kan de stroom kwartaalcijfers die in de loop van de maand weer op gang komt beleggers wellicht wat opvrolijken. Bovendien zijn april en mei de maanden waarin de meeste bedrijven dividend uitkeren aan aandeelhouders. Nog nooit betaalden bedrijven zoveel dividend! Grote multinationals keren vaak elk kwartaal een stukje dividend uit maar voor de meeste fondsen op het Damrak geldt dat ze de aandeelhouders na de jaarcijfers in het tweede kwartaal een deel van de jaarwinst uitbetalen. Om dit dividend op te strijken maken sommige beleggers de foute redenering door enkele dagen voor de dividendonthechting (ex datum) aandelen te kopen. Ze denken slim te zijn en redeneren dat ze over een vol jaar dividend krijgen, terwijl ze nog maar enkele dagen aandeelhouder zijn. Zo simpel is het echter niet. De beurskoers wordt dagelijks door vraag en aanbod op de aandelenmarkt bepaald. Verdwijnt er door de uitkering van een dividend geld uit de onderneming, dan wordt het betrokken bedrijf op dat moment theoretisch met hetzelfde bedrag minder waard. Voor de beurskoers betekent dat als voor een bepaald aandeel 1 EUR dividend uitgekeerd wordt dat aandeel op de dag van onthechting van het dividendrecht met hetzelfde bedrag zal dalen. Per saldo is er dus helemaal geen winst.
Aankopen op de korte termijn gericht op het dividend hebben dan ook geen zin. Wie aandeelhouder is voor de lange termijn mag in het dividend echter een mooie bron van inkomsten zien, met een rendement dat een veelvoud bedraagt van langjarige staatsobligaties.

HOOGTEVREES?
De afgelopen tijd hebben we gemerkt dat de beurzen een stapje terug doen na de stijging van de afgelopen jaren. Hoe groot deze correctie uiteindelijk zal zijn is moeilijk te voorspellen. Regelmatig wordt dan ook de vraag gesteld of het nog wel verstandig is om in aandelen te beleggen. Een mooie oplossing voor dit dilemma is de Beschermd Beleggen strategie van Mijn Beleggingscoach.nl waarbij ervoor wordt gezorgd om portefeuilles ten allen tijde te beschermen tegen een mogelijke koersdaling, terwijl we er tegelijk naar streven om zoveel mogelijk te profiteren bij een stijging van de beurzen. Bij uw aandelen bouwt u een positie met opties op die ervoor zorgt dat u zich verzekert tegen brand- en stormschade op de beurzen. Dat is gewoon een erg verstandige manier om met uw beleggingen om te gaan en ik kan u erbij helpen. Ik ben één van de coaches van MijnBeleggingscoach.nl. Als u er meer over wilt weten, dan weet u mij te vinden.